Vodič za izbor frekventnog regulatora- III deo

Petak, 12 Jun, 2020 : 12:56 Saveti i pomoć
Vodič za izbor frekventnog regulatora- III deo
Treći deo našeg vodiča pruža konkretne savete u vezi sa zahtevima koje se tiču performansi frekventnih regulatora, na šta treba obratiti pažnju kod složenijih aplikacija. Tu su i preporuke vezane sa izborom frekventnog regulatora u cilju uštede energije u pumpnim i HVAC aplikacijama. Na kraju, kao zaključak, ističemo važnost garancije i profesionalne tehničke podrške, preprodajne i postprodajne.


-Performanse I dodatne opcije

Pre naručivanja, treba detaljno pogledati specifikaciju određenog modela frekventnog regulatora Ili kontaktirati lice za tehničku podršku u slučaju nejasnoća. Kroz tehničku specifikaciju može se saznati detalji o performansama. Karakteristike koje su bitne zavise od konkretne aplikacije, tako da je npr.za pogon pumpe sa održavanjem konstantnog pritiska potrebno da frekventni regulator ima ugrađeni PID kontroler, sa mogućim podešavanjem parametara PID kontrolera, kao I predviđenu mogućnost ulaska u Sleep( Standby) mod, dok je za pogon krana bitno posedovanje kočionog modula, mogućnost direktnog upravljanja kočnicom, maksimalni momenat na malim brzinama. Kod nekih alatnih mašina I pokretnih traka, potrebno je kočenje jednosmernom strujom u nekom vremenskom intervalu. Performanse I ugrađene koje poseduje frekventni pretvarač imaju veliki uticaj na cenu istog.
-Primer
Frekventni regulator snage 7.5kW, model Optidrive P2, visokih performansi, skuplji je od ekvivalentnog frekventnog regulatora snage 7.5kW, model Optidrive E3, srednjih performansi za čak 50%!
Takođe, treba razmotriti I opcije za proširenje, da li postoji mogućnost ugradnje opcionih kartica za komunikaciju ( ProfibusDP, ProfinetIO, EtherNet, EtherCat), zatim kartica za dodatne ulaze I izlaze,  plug-in modul za prijem signala sa enkodera itd. Ove dodatne opcije se kod svih proizvođača doplaćuju.
 
-Ekonomski aspekt

Frekventni pretvarači spadaju u energetski efikasne uređaje. Često predstavljaju najjednostavniji način modernizacije postrojenja, gde je rok isplativosti veoma kratak. Mali broj korisnika se odlučuje za upotrebu frekventnih regulatora u svrhu energetske efikasnosti, na srpskom tržištu, ali je primetan rast u poslednjih 10 godina, posebno u pumpnim I HVAC sistemima. Ušteda energije može dostići I do 50% u odnosu na stare nemodernizovane pogone, gde su motori ventilatora ili pumpi bili vezani direktno na mrežu.

-Primer :

Dva motora ventilatora snage 7.5kW vezani su direktno na mrežu preko kontaktora, I njihova primena jeste ventilacija industrijskog objekta. U zavisnosti od trenutnih potreba za ventilacijom, mogu biti uključena oba ventilatora, samo jedan ili nijedan ventilator. To znači da ventilacija može raditi sa 0%, 100% ili 200% kapaciteta. Kada bi samo jedan ventilator bio priključen na mrežu preko frekventnog regulatora, dobili bismo mogućnost regulisanja brzine jednog ventilatora i sistem ventilacije bi sada mogao da radi na 0%, 20%, 40%, 60%, 80% , 120%, 140%...kapaciteta. Ovo važi za slučaj kada se kombinacijom ulaza I izlaza na PLC-u zadaje jedna od unapred postavljenih brzina jednog ventilatora, dok je drugi I dalje povezan direktno na mrežu I može raditi na 0% ili 100% kapaciteta. Rezultat je da se sada kapacitet ventilacionog sistema može regulisati preciznije, prema trenutnim potebama, I da nema nepotrebne proizvodnje vazduha, tj.prosipanja energije!
Još veća ušteda energije ostvarila bi se korišćenjem dva frekventna regulatora, za dva ventilatora, I preciznim podešavanjem PID regulacije, tj.radom u zatvorenoj petlji.
 
-Tehnička podrška I garancija
Distributer obezbeđuje obavezni garantni list, sa upisanim datumom isporuke uređaja. Garantni rok može biti u trajanju 12 ili 24 meseca u zavisnosti od proizvođača. Moguće je I duže trajanje garantnog roka uz doplatu. Uz frekventni pretvarač obezbeđuje se I originalno uputstvo od proizvođača, kao I uputstva od distributera , prilagođena korisnicima, na srpskom jeziku.
U vezi sa tehničkom podrškom, Electro Pneumatic Solutions obezbeđuje predprodajnu I postprodajnu podršku, kao I dostupnost I podršku u slučaju zastoja, kvara I sl., čak I van garantnog roka. Po želji korisnika, moguć je izlazak na teren, ugradnja, podešavanje parametara I puštanje u rad frekventnog regulatora. Kao vid preprodajne podrške, možete dobiti najbolji savet I preporuku u vezi sa Vašim sistemom industrijske automatizacije i/ili elektromotornim pogonom.

Najširi izbor frekventnih pretvarača, sa određenim nivoima performansi, čeka Vas na : https://www.ep-solutions.rs/frekventni-regulatori

Najnovije vesti

Vodič - Izbor Kuebler enkodera prema rezoluciji i preciznosti

Funkcija Bypass režima rada pumpe ili ventilatora – Invertek Optidrive Eco

Čestitke našem partneru na proizvedenom dvomilionitom drajvu

Bezbedno održavanje ventilacije višespratnog parkirališta sa Optidrive E3 frekventnim regulatorom

Kompletna automatizacija pogona u prehrambenoj industriji pomoću SCHNEIDER ELECTRIC opreme

Electro Pneumatic Solutions pokazuje profesionalost na delu

1
2
3
Uporedi proizvode Ukloni sve proizvode