Uređaji za meki start-Soft Starteri


Uređaji za meki start ili tzv.Soft Starteri danas predstavljaju nezamenljivu komponentu u gotovo svim tipovima projekata I aplikacija, gde je potrebna konstantna brzina obrtanja motora. Problem puštanja u rad trofaznog asinhronog motora sa kaveznim rotorom prisutan je već više od 100godina, zbog prevelike polazne struje, mehaničkih I termičkih opterećenja izolacije motora u trenutku polaska I zbog mehaničkih udara opterećenja,  a trenutno najsofisticiranije rešenje je uređaj za meki start.
Cilj ugradnje uređaja za meki start je prvenstveno smanjenje polazne struje, koja zavisno od snage motora može dostići vrednost od 5 do 7 puta veću od nominalne. Samim tim smanjujemo naprezanje izolacije I produžavamo životni vek motora. Dodatne pozitivne strane korišćenja soft startera su :

 • - Smanjenje mehaničkog opterećenja na pogonskim elementima ( prenosnici, spojnice)
 • -Smanjenje hidrauličnih udara u cevima kod aplikacija pumpi
 • -Smanjeno opterećenje električne mreže
 • -Smanjenje potresa I vibracija transportnih traka

Princip rada Soft Startera je relativno jednostavan: Tri para antiparalelnih tiristora koji se nalaze na energetskoj ploči uređaja su povezani sa statorskim namotajem motora. Napon kojim se napaja motor se kontroliše pomoću ugla paljenja tiristora, dok ugao paljenja tiristora kontrolišu mikrokontroleri, tj.upravljačka jedinica Soft startera.
Napretkom tehnologije izrade, primena soft startera proširila se I na monitoring motora, tako da danas soft starteri obezbeđuju pregled I nadzor nad najbitnijim veličinama rada motora, signaliziraju greške u radu pogona pomoću alarmnih I programibilnih izlaza.   Svakako, ono što je bitno naglasiti, je da većina današnjih soft startera podržava sve komunikacione protokole. ( Modbus Rtu, Profibus, Profinet, itd.).
 
Naši soft starter serije SSA, proizvođača NIETZ predstavljaju kompaktno, pouzdano I povoljno rešenje, koje se primenjuje u različitim vrstama pogona.
 
 

Najvažnije odlike :

 • -Kompaktan I moderan dizajn + pregledan I jednostavan LED displej
 • -Brza I jednostavna montaža, instalacija I puštanje u rad
 • -Standardno ugrađen bajpas(Bypass) kontaktor : Kada napon na motoru dostigne nominalnu vrednost , na izlazu imamo signal koji aktivira kontaktor koji tada povezuje motor direktno na mrežu.
 • -Tri moguća podesiva režima starta I to :

- Start po naponskoj rampi
Napon motora momentalno poraste do podesive vrednosti U1, a zatim za podesivo vreme t1 dostiže nominalni napon I brzinu. Ovaj režim starta je pogodan za opterećenja sa velikim momentom inercije, gde je stabilnost primarna a ne polazna struja.
 
 
-Ograničenje po struji
U ovom režimu starta možemo podesiti maksimalnu startnu struju Ipol u opsegu 0.2-4 puta veće od nazivne struje. Pri startu motora, napon se brzo povećava dok se ne dostigne podešena granična vrednost Ipol . Kada motor dostigne nominalnu brzinu obrtanja, struja motora u kratkom vremenskom interval pada na nominalnu, bajpas kontaktor se zatvara I motor je tada direktno priključen na mrežu. Preporučena vrednost ovog podešavanja je Ipol= 2.5-3 x Inom. Ovaj režim polaska koristimo kada nam je bitno da polazna struja bude što manja. Naravno vreme zaletanja motora I polazna struja su obrnuto proporcionalni.

-Džog
U “Džog” režimu starta, soft starter brzo dostiže vrednost podešenu kao U1 I na njoj ostaje. Promenom podešavanja vrednosti U1 izlazni napon I momenat na vratilu se menjaju zajedno.
 
 • -Funkcija kontrolisanog mekog zaustavljanja motora
 • -Mogućnost upravljanja pomoću komunikacionog protokola Modbus RTU
 • -Mogućnost upravljanja preko eksternih terminala I preko tastature

-Ulazni I izlazni terminali ( I/O’s) :

 • -Jedan relejni programabilni izlaz I jedan izlaz za signalizaciju greške(alarma)
 • -Jedan analogni izlaz 4-20mA ( Za struju motora)
 • -Digitalni ulaz za eksterni reset greške(alarma)
 • -Terminali za komunikacioni protokol Modbus RTU ( RS485+ I RS485-)

-Schneider Electric Soft Starteri


Schneider Electric u ponudi ima tri serije soft startera koje se razliku po funkcionalnosti, performansama i svakako ceni. To su :

 • ATS01- Najjednostavnije i najekonomičnije rešenje. Ovi soft-starteri su kompaktni uređaji koji omogućavaju meko pokretanje asinhronih motora ( opciono i meko zaustavljanje motora). Međutim, serija ATS01 soft startera ne pruža zaštitu od kratkog spoja, niti zaštitu od preopterećenja, tako da se u energetsko kolo moraju ugraditi komponente koje će obezbediti potrebne zaštite i upravljanje. ( Motorno-zaštitni prekidač, kontaktor, opciono termički relej).
 • ATS22 i ATS48 - Serije Schneider Electric Soft startera predstavljaju kompletne uređaje za meki start asinhronih motora. Bitno je napomenuti da serija ATS22 ima integrisan bypass kontaktor, koji posle zaletanja motora i dostizanja nominalne brzine, povezuje motor direktno na mrežni napon tako da je tokom velike većine vremena soft starter neopterećen. Ipak, tokom celokupnog rada, soft starteri serija ATS22 i ATS48 pružaju zaštite od preopterećenja motora  i samog uređaja i zaštitu od gubitka faze. Tekođe, ovim soft starterima je moguće upravljati u putem integrisane Modbus Rtu komunikacije.

1
2
3
Uporedi proizvode Ukloni sve proizvode