Vodič za izbor frekventnog regulatora- I deo

Petak, 12 Jun, 2020 : 10:45 Saveti i pomoć
Vodič za izbor frekventnog regulatora- I deo
Osnovno pitanje koje se postavlja glasi : “ Kako izabrati pravi frekventni regulator?” Pitanje je kompleksno I odgovor treba obuhvatiti sve aspekte, kako tehnički, tako I ekonomski ugao gledanja. Tekst je namenjen svim korisnicima koji se do sada nisu sretali, ili imaju malo iskustva u radu sa frekventnim regulatorima.

Primarno, u najvećem broju slučajeva, frekventni regulator se koristi u cilju regulisanja brzine motora, u manjem broju slučajeva zbog mogućnosti daljinskog upravljanja I uklapanja u sistem industrijske automatizacije I u najmanjem broju slučajeva zbog uštede energije.

U vodiču su navedeni svi kriterijumi po kojima se može vršiti izbor, ipak, najsigurnije je kontaktirati tehničko lice, koje će Vam u svakom trenutku pružiti adekvatan savet.

Prvi kriterijum, gde kod korisnika često dolazi do određenih nedoumica jesu električne veličine: Nazivni napon, izlazna snaga i struja.

Korisnik prvo treba imati informacije o nominalnoj snazi motora I o nominalnom naponu motora. Standardne izvedbe motora na našem tržištu su sa nominalnim naponom D/Y – 220/380 V ili D/Y 380/660V. Nazivne snage frekventnih pretvarača I motora se obično poklapaju pa imamo redom : 0.37kW, 0.55kW, 0.75kW, 1.1kW , 1.5kW, 2.2kW, 3kW, 3.7kW, 4kW, 5.5kW, 7.5kW, 11kW itd.

U ponudi su obično frekventni regulatori sa monofaznim ulazom 1x220VAC I trofaznim izlazom 3x0-220VAC. U tom slučaju, ako imamo trofazni motor D/Y - 220/380, treba ga povezati u trougao kako bi se poklopio izlazni napon frekventnog pretvarača I nominalni ulazni napon na priključcima motora. Frekventni regulatori sa monofaznim ulazom I trofaznim izlazom se izrađuju obično do nazivne snage 3.7kW.

U najvećem broju slučajeva, korisnik ima napajanje 3x380VAC I tada treba izabrati frekventni regulator sa trofaznim ulazom 3x380VAC I trofaznim izlazom 3x0-380VAC. Ako se na natpisnoj pločici nalazi D/Y-220/380 V, onda motor treba vezati u zvezdu, ipak ako se na natpisnoj pločici nalazi D/Y -380/660V, motor treba vezati u trougao, u cilju poklapanja naponskog nivoa izlaznih energetskih terminala frekventnog regulatora I napona na priključcima namotaja motora.

Primer povezivanja trofaznog motora u trougao ili u zvezdu na slici ispod :



Sledeći korak je izbor frekventnog regulatora određene nazivne snage. Najsigurniji I najprecizniji način izbora nije po kriterijumu nazivne aktivne snage, već po kriterijumu nominalne struje frekventnog regulatora, koja uvek mora biti veća ili jednaka od nazivne struje motora. Natpisna pločica motora mora biti vidljiva i sa nje je obavezno očitati potrebne podatke. Rizično je povezivati i puštati u rad motor bez istaknute natpisne pločice.

Primer 1 : Na natpisnoj pločici motora dati su sledeći podaci :

Pn=1.5kW ; Un= D/Y 220/380 V  ; f=50Hz , Nn=1430 o/min;  In= D/Y  5.6/3.2 A , cos fi= 0.88

Sa pločice se može očitati da je u pitanju četvoropolni standardni trofazni asinhroni motor. U ovoj situaciji treba izabrati trofazno / trofazni frekventni regulator naponskog nivoa 3x380V, čija je struja In veća ili jednaka od vrednosti 3.2 A I motor vezati u zvezdu. Druga opcija je izabrati monofazno / trofazni frekventni regulator ulaznog napona 1x220VAC I izlaznog napona 3x220VAC čija je struja In veća ili jednaka od vrednosti 5.6 A I motor vezati u trougao!

Dodatak : Frekventni regulatori mogu pokretati više vrsta motora. U najvećem procentu to su trofazni asinhroni motori, ali mogu pokretati i sinhrone motore sa permanentnim magnetima, sinhrone reluktantne motore. Treba proveriti, na samom početku, koji tip motora je u pitanju.

Generalno, specifikacije osnovnih frekventnih regulatora, sadrže sve potrebne podatke za izbor istog, a naše frekventne regulatore za opštu primenu možete pronaći na : https://www.ep-solutions.rs/frekventni-regulatori-za-opstu-primenu

Najnovije vesti

Vodič - Izbor Kuebler enkodera prema rezoluciji i preciznosti

Funkcija Bypass režima rada pumpe ili ventilatora – Invertek Optidrive Eco

Čestitke našem partneru na proizvedenom dvomilionitom drajvu

Bezbedno održavanje ventilacije višespratnog parkirališta sa Optidrive E3 frekventnim regulatorom

Kompletna automatizacija pogona u prehrambenoj industriji pomoću SCHNEIDER ELECTRIC opreme

Electro Pneumatic Solutions pokazuje profesionalost na delu

1
2
3
Uporedi proizvode Ukloni sve proizvode