Ušteda energije I novca uz Invertek Drives i EPS

Utorak, 10 Mart, 2020 : 11:58 Energetska efikasnost
Ušteda energije I novca uz Invertek Drives i EPS
Procenite Vašu uštedu i isplativost korišćenja frekventnih regulatora!

Frekventni regulatori spadaju u energetski efikasne uređaje sa samo oko 2% ukupnih gubitaka! Gubici frekventnog pretvarača se sastoje iz kondukcionih gubitaka u ispravljaču, oko 0.6%, gubitaka u jednosmernom međukolu u prigušnicama i kondenzatorima oko 0.4% ukupno i gubitaka u invertorskom delu (komutacioni i kondukcioni gubici) ukupno oko 1%..

Stepen iskorišćenja motora se kreće od 70% kod malih, do 95% kod motora velikih snaga. Naravno preporuka je korišćenje motora visoke klase efikasnosti iznad IE2.

Sama ugradnja frekventnog pretvarača u pogon štedi i vreme I novac. Ugradnjom frekventnog pretvarača u elektromotorni pogon izbegavamo korišćenje kontaktorskih sklopki, motorno zaštitnih prekidača, termičkih releja kao kada bismo npr.puštali motor direktno na mrežu ili preklopkom zvezda-trougao.

Invertek Drives, naš partner, razvio je opciju optimizacije utroška energije, koja je primenljiva kod varijabilnih opterećenja poput pumpnih aplikacija ili u HVAC sistemima! Radi se o prilagođavanju V/f krive tako da u svakom momentu se motor obrće brzinom koja odgovara trenutnim zahtevima i time se uklanja mogućnost predimenzionisanja i nepotrebnih gubitaka. Naime, kao što je poznato, kod većine pumpi i ventilatora, utrošena snaga je srazmerna trećem stepenu brzine obrtanja motora, tako da na pri radu ventilatora ili pumpe na npr.50% brzine utrošena energija iznosi samo 12.5% od utrošene energije pri nominalnoj brzini. Ova opcija je dostupna na svim našim frekventnim regulatorima proizvođača Invertek Drives, s dodatkom da Optidrive Eco ima dodatne opcije uštede i optimizovanu energetski efikasnu vektorsku regulaciju.

Takođe dostupna je i opcija praćenja i beleženja podataka potrošnje energije i gubitaka energije, koja se nalazi u dijagnostičkim parametrima naših uređaja. To je opcija koja korisnicima pruža mogućnost pravljenja statistike potrošnje i plana unapređenja proizvodnje, plana daljih ulaganja i sl.

Štednji energije doprinosi takođe i rad u zatvorenoj petlji, po PID regulaciji gde u svakom momentu znamo trenutni zahtev sistema, a samo neznatno povevaćava troškove aplikacije.
Poređenje klasične i optimizovane V/f regulacije na slici ispod :



Procenite koliko ćete energije i novca uštedeti pomoću Invertek energy savings kalkulatora :

https://www.invertekdrives.com/save-energy/energy-savings-calculator

Najnovije vesti

Vodič - Izbor Kuebler enkodera prema rezoluciji i preciznosti

Funkcija Bypass režima rada pumpe ili ventilatora – Invertek Optidrive Eco

Čestitke našem partneru na proizvedenom dvomilionitom drajvu

Bezbedno održavanje ventilacije višespratnog parkirališta sa Optidrive E3 frekventnim regulatorom

Kompletna automatizacija pogona u prehrambenoj industriji pomoću SCHNEIDER ELECTRIC opreme

Electro Pneumatic Solutions pokazuje profesionalost na delu

1
2
3
Uporedi proizvode Ukloni sve proizvode