Bezbedno održavanje ventilacije višespratnog parkirališta sa Optidrive E3 frekventnim regulatorom

Utorak, 25 Maj, 2021 : 19:46 Informacije
Bezbedno održavanje ventilacije višespratnog parkirališta sa Optidrive E3 frekventnim regulatorom

Problem
 
Na višespratnom parkingu bio je potreban novi sistem ventilacije. Zadatak je da se što efikasnije I sa što većom uštedom električne energije u slučaju požara, upravlja aplikacijom radi odimljavanja parkinga u hitnim slučajevima.
 
Rešenje
 
“Optidrive E3” frekventni regulator, proizvođača “Invertek Drives”, odabran je za ovu aplikaciju zbog svoje sposobnosti da tačno kontroliše ventilatore na različitim brzinama u različito doba dana. Njegov ugrađeni protivpožarni režim rada znači da se ventilator može okretati do maksimalne rotacije, eliminišući većinu svojih zaštitnih funkcija.




Electro Pneumatic Solutions

Održavanje sigurnog nivoa kvaliteta vazduha na višespratnim parkiralištima presudno je za sigurnost onih koji ih koriste. Bez dobre ventilacije, ugljen-dioksid izazvan izduvnim gasovima vozila I drugim emisijama, može dovesti do loših I potencijalno opasnih nivoa toksičnosti.  
 
Pored toga, u slučaju izbijanja požara, dim I isparenja moraju se ekspeditivno povući sa svakog sprata.
 
Menadžeri višespratnog parkinga prestonice Republike Srbije, Beograda, obratili su se kompaniji Electro Pneumatic Solutions doo (EPS), prodajnom partneru Invertek Drives-a, radi dizajniranja I ugradnje novog I energetski efikasnog ventilacionog sistema.
 
U trospratnici su korišćena četiri ventilatora. To su bile dve snage 15 kW I dve 18,5 kW. EPS je izabrao Optidrive E3 IP20 frekventni regulator sa pogonom promenljive frekvencije kako bi kontrolisao aplikaciju.
 
Ugrađeni protivpožarni režim rada za kontrolu ventilatora
 
Izbor E3 drajva, sa ugrađenim specifičnim parametrima, bio je idealan za kontrolu ventilatiora. Dva ventilatora od 15 kW (20 HP), 30 A, 380 V – 480 V, 3PH izabrana su za ventilatore sa nominalnom snagom od 11 kW, dok su dva pogona od 18,5 kW (25 HP), 39 A, 380 V – 480 V, 3PH korišćena za ventilatore od 17,2 kW.
 
“Jedan od zahteva klijenta bio je da se smanji potrošnja energije, istovremeno osiguravajući visok nivo ventilacije. Optidrive frekventni regulatori su idealno rešenje za ovaj projekat jer pružaju preciznu kontrolu brzine, bilo putem ugrađenih parametara ili ručno pomoću digitalne kontrole u ručnom režimu,” rekao je Marko Nikolić, regionalni menadžer prodaje u kompaniji EPS.
 
Režim rada u slučaju požara omogućava ventilatorima da se okreću do maksimalne brzine 
 
Brzina rotacije ventilatora u režimu ventilacije je relativno mala I aktivira se u skladu sa unapred podešenim vremenskim intervalima. Da bi se postigao energetski najefikasniji rad, pogoni su postavljeni u režimu ventilatora I optimizovani za primenu.
 
Ugrađeni režim rada u slučaju požara “Optidrive E3” sposoban je da brzo poveća ventilatore do maksimalne rotacije. Zanemaruje integrisane zaštitne funkcije kako bi ventilatori bili što duže na maksimalnoj brzini.
 
“Režim rada u slučaju požara ga čini savršenim pogonom za kontrolu ventilatora, posebno u objektima poput višespratnih parkirališta. Ako požar izbije, režim nadjača sve ostale bezbednosne zaštite kako bi se maksimiziralo okretanje ventilatora I što brže povukao dim iz zgrade”, dodao je Marko.
 
Postavljanje, puštanje u rad I promena parametara na “Optidrive E3” mogu se lako izvršiti I preko Bluetooth I NFC veze. Povezana sa Invertekovom aplikacijom “Optitools mobile app” za mobilne uređaje, znači da je replikacija parametara na druge diskove bez napora tamo gde se postavlja više uređaja.
Optidrive E3 je dostupan u kućištima IP20 I IP66 u četiri veličine I oblika, što ga čini idealnim za širok spektar primena I okruženja.
 
Invertek Drives
 
Invertek Drives Ltd posvećen je dizajniranju I proizvodnji elektronskih frekventnih pretvarača za upravljanje električnim motorima. Osnovan 1998. godine, rastao je iz godine u godinu I sada je jedan od vodećih svedskih inovatora u VFD tehnologiji.
 
U novembru, 2019. godine, Invertek Drives preuzet je od strane “Sumitomo Heavy Industries Ltd (SHI)”, vodećeg svedskog proizvođača I distributera opreme za prenos I upravljanje energijom. U sedištu kompanije Invertek u Velikoj Britaniji, smeštenog u Velšpulu (Welshpool, Powys, UK), nalaze se specijalni objekti za istraživanje I razvoj, proizvodnju I globalni marketing.
 
Sve operacije, uključujući istraživanje I razvoj, akreditovane su prema zahtevima kupaca usmerenih na standard kvaliteta ISO 9001, dok je njegov Sistem upravljanja zaštitom životne sredine akreditovan prema standardu kvaliteta ISO 14001.
 
U 2019. godini u sedištu kompanije otvoren je novi pogon za proizvodnju I distribuciju od 5.500 kvadratnih metara, omogućavajući proizvodnju od 400.000 frekventnih regulatora godišnje. Invertekove proizvode globalno prodaje mreža specijalizovanih distributera u preko 80 različitih zemalja.
 
Jedinstvena I inovativna serija “Optidrive” dizajnirana je za jednostavnu upotrebu I zadovoljava priznate međunarodne standarde dizajnirane za Evropu (CE), Sjedinjene Američke Države (UL) I Australiju (CTick).
 
 


Najnovije vesti

Vodič - Izbor Kuebler enkodera prema rezoluciji i preciznosti

Funkcija Bypass režima rada pumpe ili ventilatora – Invertek Optidrive Eco

Čestitke našem partneru na proizvedenom dvomilionitom drajvu

Bezbedno održavanje ventilacije višespratnog parkirališta sa Optidrive E3 frekventnim regulatorom

Kompletna automatizacija pogona u prehrambenoj industriji pomoću SCHNEIDER ELECTRIC opreme

Electro Pneumatic Solutions pokazuje profesionalost na delu

1
2
3
Uporedi proizvode Ukloni sve proizvode