VFD selection guide- Second part

Friday, 12 June, 2020 : 12:19 Tips and help
VFD selection guide- Second part
Dalje, treba se utvrditi koja je vrsta opterećenja u pitanju, da li se radi o konstantnom momentu opterećenja, promenljivom momentu opterećenja ili opterećenju konstantne snage. Ako je u pitanju konstantno opterećenje, sa mogućim udarima opterećenja( primer drobilica), treba izabrati frekventni regulator za stepen veće snage, kako bi ostavili rezervu i mogućnost kratkotrajnog preopterećenja.  Većina frekventnih regulatora, u režimu konstantnog opterećenja ima mogućnost preopterećenja do 150% u određenom kratkom vremenskom intervalu, dok frekventni regulatori u režimu varijabilnog opterećenja (centrifugalne pumpe i ventilatori), imaju mogućnost preopterećenja do 110%. Takođe, na tržištu postoje frekventni regulatori sa različitim mogućnostima kontrole. Najjednostavnija je klasična skalarna U/f regulacija, gde se napon i frekvencija srazmerno menjaju u zavisnosti od zadate vrednosti frekvencije. Zatim tu je vektorska kontrola bez davača(enkodera) po brzini i po momentu i vektorska kontrola sa davačem(enkoderom). Kod aplikacija sa konstantnim momentom opterećenja treba birati frekventni pretvarač sa mogućnošću vektorske kontrole. Cena frekventnih regulatora sa vektorskom regulacijom je u poslednjih 10-ak godina dosta pala, tako da ne postoji ogromna razlika u ceni između frekventnih pretvarača sa vektorskom regulacijom i frekventnih pretvarača samo sa skalarnom V/f regulacijom. Preporuka je uvek izabrati frekventni regulator sa mogućnošću vektorske kontrole, sem u slučajeva jednostavnih ventilatora za stambene i poslovne objekte, gde je ekonomičnost primarna! Svakako, kod primena poput kranova, dizalica, liftova potrebno je izabrati frekventni regulator visokih performansi sa vektorskom regulacijom u zatvorenoj petlji sa davačem(enkoderom), zbog potrebe za velikim momentom na malim brzinama, potrebno je imati što preciznije određenu trenutnu brzinu.

 



-Mehanička zaštita
Proizvođači svoje frekventne regulatore prave u različitim stepenima IP zaštite, što znatno utiče na cenu pretvarača. Primer je da će isti model frekventnog regulatora, sa istim performansama i iste snage biti znatno skuplji u IP54 stepenu zaštite nego u IP20 ili IP00. Uređaji čije se kućište nalazi u IP00 i IP20 stepenu zaštite, namenjeni su za montažu u orman i ne smeju se montirati na otvorenom i van ormana zbog mogućeg prodora čestica i vlage u elektronske komponente čime bi se izazvao kvar na pretvaraču. Uređaji u IP54 i IP55 zaštiti mogu se montirati van ormana, a oni u IP66, IP67 zaštiti i na otvorenom, naravno, u skladu sa preporukama proizvođača. Korisnik uvek treba imati informaciju o dimenzijama frekventnog pretvarača, kako bi izabrao orman odgovarajućih dimenzija, u kom će postojati dovoljan razmak između frekventnog regulatora i stranica ormana u cilju predviđenog protoka vazduha i hlađenja.

-Primer 2 :

Dimenzije frekventnog regulatora izlazne snage 2.2kW su visina: 221mm , širina :110mm, dubina:150mm. Po preporukama proizvođača ( u ovom slučaju Invertek Drives) potreban razmak gornje i donje strane uređaja od stranica ormara je najmanje 100mm, a prednje strane 50mm. Frekventni regulatori ovog proizvođača ne zahtevaju nikakav razmak na bočnim stranama, tako da se više njih mogu montirati jedan uz drugi. Minimalne dimenzije ormana u ovom slučaju bile bi 500mmx200mmx200mm.


-Upravljanje I kontrola

Frekventnim regulatorom može se upravljati na više načina :

-Preko tastature
-Preko ulaznih I izlaznih terminala (IO)
-Putem mrežne komunikacije( Modbus RTU, Profibus, Profinet, BACnet, CANopen)

Korisnik treba imati u vidu na koji način želi da upravlja pretvaračem I da u skladu s tim izabere frekventni pretvarač. Česte su situacije da je potrebna zamena neispravnog frekventnog regulatora I ugradnja novog u postojeći sistem automatizacije, u tom slučaju treba voditi računa o tome da novi frekventni regulator ima mogućnost upravljanja kao I prethodni koji se menja. Standardno upravljanje frekventnim regulatorom u sistemima industrijske automatizacije je da se od uređaja više logike (PLC-a) dobija signal za start, signal za stop, signal za promenu smera, dok na analogni ulaz frekventnog regulatora dolazi signal reference ( željene brzine) u obliku 4-20mA, 0-10V itd., dok povratne informacije od frekventnog regulator ka PLC-u ( o trenutno ostvarenoj brzini, struji, stanju, alarmima) se šalju sa analognih I digitalnih izlaza frekventnog regulatora kao I relejnih izlaza. Druga opcija koja je poslednjih deceniju I po sve zastupljenija je povezivanje I PLC-a I frekventnog pretvarača na komunikacioni protokol ( Modbus, Ethernet, Profibus, Profinet itd.) Standarni upravljački napon za digitalne ulazne terminale regulatora je +24VDC I obično je prisutno interno napajanje.

Latest news

Kuebler incremental encoder application guide

Bypass operation

Congratulations to our partner on the produced two millionth drive

Multi-storey car park ventilation system operates efficiently with Optidrive E3 VFDs

Complete drive automation in the food industry using SCHNEIDER ELECTRIC equipment

Electro Pneumatic Solutions demonstrates professionalism in action

ELECTRO PNEUMATIC SOLUTIONS DOO

  • Jugoslovenska 2/13A, Čukarica, Beograd
  • Opening Times: Monday - Friday 8am-5pm
  • Telephone:
  • 011 257 1922
  • +381 64 659 66 55
  • +381 62 800 70 44
  • email: office@ep-solutions.rs

linkedin youtube instagram twitter facebook
1
2
3
Compare products Remove all products